Houten Dakkapel

Traditioneel en Maatwerk Houten Dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel vergroot de ruimte en het daglicht bereikt de kamer beter. Voordat u een dakkapel laat plaatsen, moet u het één en ander weten. Welk materiaal kan er gebruikt worden? En, is er een vergunning nodig voor de plaatsing van een dakkapel? Wij willen u graag helpen! Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Belangrijkste voordelen van een Dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel zal zowel voor u als uw huis een forse meerwaarde opleveren. Bij het plaatsen van een dakkapel wordt er namelijk extra ruimte gecreëerd. Voorheen bestond uw zolder uit een schuin dak. Dit heeft vaak een beperkende werking omdat de ruimte hieronder niet prettig beloopbaar is. Door de plaatsing van een dakkapel wordt dus de onderliggende ruimte beter benut en krijgt de zolder meer inhoud.

Vul hier uw gegevens in
Voor een vrijblijvende offerte
Heeft u aanvullende vragen?
Vrijblijvende
Offerte informatie
FAQ

Belangrijke informatie over Houten Dakkapellen

Voor het plaatsen van een dakkapel heeft u in een aantal gevallen een bouwvergunning nodig. Dit wordt een omgevingsvergunning genoemd. Een dakopbouw aan de voorkant van uw huis is vergunningplichtig. Om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig hebt, kunt u de vergunningcheck invullen. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Klik hier voor de vergunningscheck van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

U kunt de vergunningsaanvraag indienen bij uw gemeente. Ga hiervoor naar de website van uw gemeente of www.omgevingsloket.nl. Bij het omgevingsloket kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. Hier vindt u ook welke gegevens u moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van uw dakkapel. Uiteraard kan Bouwbedrijf Paul Bachman uw begeleiden tijdens dit traject. Door onze ervaring weten we precies wat hiervoor nodig is.

Binnen 8 weken hoort u van uw gemeente of u een bouwvergunning krijgt. Als u de vergunning krijgt, kunnen uw buren nog 6 weken bezwaar maken. De gemeente heeft dan ook nog 6 weken om hierop te reageren. Wacht dus met de plaatsing tot na deze periode. De verleende vergunning is dan onherroepelijk, zodat u uw dakkapel met een gerust hart kunt laten plaatsen.

 

Als u met een aantal regels rekening houdt, kunt u uw dakopbouw zonder vergunning laten plaatsen. Het gaat dan vooral over de positie van dakkapellen op het dak. We gaan er hierbij vanuit dat uw huis geen monument is, en permanent wordt bewoond. Om uw dakkapel vergunningsvrij te kunnen laten plaatsen, moet u zich verder aan een aantal regels houden op het gebied van:

 

Het grootste voordeel van vergunningsvrij bouwen is dat u geen geld kwijt bent aan een bouwvergunning. Dat is dus een stuk voordeliger. Zo kunt u meer geld besteden aan uw dakkapel. Denk bijvoorbeeld aan extra opties, zoals ventilatieroosters, insecten horren, speciale afwerking van de buitenkant of rolluiken / screens. Bovendien kost het aanvragen van een vergunning en het wachten op het antwoord behoorlijk wat tijd. Zonder vergunningsplicht kunnen we direct aan de slag en kunt u veel sneller van het resultaat genieten.

Voorwaarden
vergunningsvrij bouwen

Plaatsing

Bij plaatsing aan achterkant of zijkant van het huis heeft u geen vergunning nodig. Als u een dakkapel aan de zijkant van uw huis wilt laten plaatsen, kan dit vergunningsvrij als deze niet aan een openbaar gebied ligt, bijvoorbeeld een weg of bos.

Model

Om uw dakkapel vergunningsvrij te laten plaatsen kiest u voor een dakopbouw met plat dak en ondoorzichtige zijkanten.

Afmetingen

Er gelden maximale maten voor uw dakkapel als u deze zonder vergunning wilt laten plaatsen. Deze zijn:

  • Hoogte: maximaal 1,75m.
  • Onderkant: tussen 0,5m. en 1m. boven de dakvoet
  • Bovenkant: minimaal 0,5m onder de daknok
  • Zijkanten: minimaal 0,5m. van zijkanten van het dakvlak
  • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5m. van woningscheidende muur